Dr. Baka Erzsébet

Dr. Baka Erzsébet
Környezeti és Alkalmazott Mikrobiológiai Osztály
tudományos munkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
Telefon: +36 17960431
Mobil: +36 703991166
Fax: +36 17960434
E-mail: baka.erzsebet[kukac]akk.naik.hu

Tudományos életpálya
 

Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet és jogutódjai, jelenleg NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézet

  • tudományos segédmunkatárs (2013-2014)
  • tudományos munkatárs (2014-től)

Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont

  • tudományos segédmunkatárs (2012-2013)

Szent István Egyetem

  • Tanszéki mérnök (2008-2012)

Max Planck Institute of Biochemistry

  • Vendégkutató (2010, 6 hónap)

PhD – A környezettudományok doktora fokozat, Szent István Egyetem, Gödöllő (2014)

 

Kutatási területek:
 

I. Környezeti mikrobiológia, mikroorganizmusok izolálása, identifikálása környezeti mintákból, extrém környezetek mikrobiális vizsgálata;

II. Ősbaktériumgenetika, genetikai eszközrendszer fejlesztése extrém körülmények között élő mikrobák számára;

III. Biomonitoring rendszer fejlesztése genotoxikus mikotoxinok kimutatására, mikotoxin biodegradáció

 

Válogatott tudományos közlemények

 

Plant polysaccharide degrading enzymes system of Thermobifida cellulosilytica TB100T revealed by de novo genome project data.

Tóth, Á., Baka, E., Luzics, Sz., Bata-Vidács, I., Nagy, I., Bálint, B,. Herczeg, R., Olasz, F., Wilk, .T, Nagy, T., Kriszt, B., Nagy, I., Kukolya, J. (2016Acta Alimentaria) 45:(3) doi: http://dx.doi.org/10.1556/066.2016.0014

 

Enhancing recombinant protein solubility with ubiquitin-like small archeal modifying protein fusion partners.

Varga, S., Pathare, G.R., Baka, E., Boicu, M., Kriszt, B., Székács, A., Zinzula, L., Kukolya, J., Nagy, I. (2015) Journal of Microbiological Methods 118: 113-122.

 

Bran fermentation with Lactobacillus strains to develop a functional ingredient for sourdough production.

Zalán, Z.s, Hegyi, F., Szabó, E., Maczó, A., Baka, E., Du, M., Liao, Y., Jianquan, K. (2015) International Journal of Nutrition and Food Sciences 4(4): 409-419. doi: 10.11648/j.ijnfs.20150404.11 (ISSN 2327-2716)

 

The first transformation method for the thermo-acidophilic archaeon Thermoplasma acidophilum.

Baka, E., Varga, S., Hobel, C., Knispel, R.W., Fekete, Cs., Ivanics, M., Kriszt, B., Nagy, I., Kukolya, J. (2013) Journal of Microbiological Methods 95(2): 145-148.

 

Draft genome sequence of the lignocellulose decomposer Thermobifida fusca strain TM51.

Tóth, A., Barna, T., Nagy, I., Horváth, B., Nagy, I., Táncsics, A., Kriszt, B., Baka, E., Fekete, C., Kukolya, J. (2013) Genome Announcements 1(4): e00482-13.

 

Olivibacter oleidegradans sp. nov. hydrocarbon degrading strain isolated from a clean-up facility (biofilter) set up on a Hungarian hydrocarbon contaminated site.

Szabó, I., Szoboszlay, S., Kriszt, B., Háhn, J., Harkai, P., Baka, E., Táncsic,s A., Kaszab, E., Privler, Z., Kukolya, J. (2011) International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 61(12):2861-2865.

 

Investigation of catechol 2,3-dioxygenase and 16S rRNA gene diversity in hypoxic, petroleum hydrocarbon contaminated groundwater.

Táncsics, A., Szabó, I., Baka, E., Szoboszlay, S., Kukolya, J., Kriszt, B., Márialigeti, K. (2010) Systematic and Applied Microbiology 33:(7): 398-406.

 

Applicability of the functional gene catechol 1,2-dioxygenase as a biomarker in the detection of BTEX-degrading Rhodococcus species.

Táncsics, A., Szoboszlay, S., Kriszt, B., Kukolya, J., Baka, E., Márialigeti, K., Révész, S. (2008) Journal of Applied Microbiology 105(4): 1026-1033.

 

Corynecoccus Hystrixii gen. nov., sp. nov., a xylan-degrading bacterium isolated from the faces of Hystrix cristata from the Budapest Zoo and Botanical Garden, Hungary.

Baka, E., Tóth, Á., Luzics, Sz., Varga, S., Beczner, J., Bata-Vidács, I., Sós, E., Szabó, L., Schumann, P., Tóth, E., Kukolya, J. (2015) Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica 62(Suppl.2): 130.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.