Batáné Dr. Vidács Ildikó

Batáné Dr. Vidács Ildikó
Környezeti és Alkalmazott Mikrobiológiai Osztály
tudományos főmunkatárs
1022 Budapest, Herman Ottó út 15.
Fax: +36 17960434
E-mail: batane.vidacs.ildiko[kukac]akk.naik.hu

Tudományos életpálya
 

Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet és jogutódjai, jelenleg NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézet

  • tudományos segédmunkatárs (1993-2002)
  • tudományos munkatárs (2002-2013)
  • tudományos főmunkatárs (2013-tól)

Kulmbach, Németország, Húsipari Kutatóintézet

  • Vendégkutató (1996, 5 hónap)

RIKILT-DLO, Waneningen, Hollandia

  • Vendégkutató (1995, 6 hónap)

University of Ghent, Belgium

  • Vendégkutató (1993, 3 hónap)

PhD – Az élelmiszertudományok doktora fokozat, Szent István Egyetem, Gödöllő (2002)

 

Kutatási területek
 

I. Mikroorganizmusok szelektív izolálása, tisztítása, identifikálása hagyományos és molekuláris mikrobiológiai módszerekkel;

II. Tejsavbaktériumok szénhidrát-hasznosítása és –bontása;

III. Kombinált kezelések (hőkezelés, besugárzás, NaCl, pH), technológiai stressz hatása spórás baktériumok szaporodására és túlélésére;

IV. Baktériumok hőadaptációs folyamatai.

 

Válogatott tudományos közlemények

 

Plant polysaccharide degrading enzymes system of Thermobifida cellulosilytica TB100T revealed by de novo genome project data.

Tóth, Á., Bak,a E., Luzics, Sz., Bata-Vidác,s I., Nagy, I., Bálint, B., Herczeg, R., Olasz, F., Wilk, T., Nagy, T., Kriszt, B., Nagy, I., Kukolya, J. (2016) Acta Alimentaria 45:(3) doi: Link

 

Epiphytic microbiota of sour cherry (Prunus cerasus) in integrated and organic growing.

Pintér, Sz., Bata-Vidács, I., Beczner, J. (2013) Acta Alimentaria 42 (4): 618-630.

 

Effects of environmental temperature and water activity on growth of Aspergillus niger and Penicillium expansum.

Csernus, O., Bata-Vidács, I., Farkas, J., Beczner, J. (2013) Acta Alimentaria 42 (4): 640-648.

 

Microbiology of plant foods and related aspects.

Beczner, J., Bata-Vidács, I. (2009) Acta Alimentaria 38 (Suppl.): 99-115.

 

The effect of irradiation, heat and high pressure on bacterial spores.

Beczner, J., Vidács, I., Szerdahelyi, E., Fonberg-Broczek, M. (2003) Acta Alimentaria 32 (Suppl.): 67-78.

 

Inactivation of Saccharomyces cerevisiae and Bacillus cereus by pulsed electric fields technology.

Cserhalmi, Zs., Vidács, I., Beczner, J., Czukor, B. (2002) Innov. Food Sci. & Emerging Technologies 3: 41-45.

 

Utilizing luminometry for monitoring growth of Listeria monocytogenes in its liquid or gelified monocultures and cocultures with „acid-only” Lactococcus lactis.

Farkas, J., Andrássy, É., Beczner, J., Vidács, I., Mészáros, L. (2002) Int. J. of Food Microbiol. 73: 159-170.

 

Nagy hidrosztatikai nyomás és a hagyományos hőkezelés hatásának vizsgálata sárgarépalevek esetében.

Király, G., Dalmadi, I., Batáné Vidács, I., Cserhalmi, Zs. (2015) Élelmiszer Tudomány és Tehnológia, LXIX. évf. 2015/ 4. szám: 9-16.

 

Élelmiszer-tudományi és környezetbiztonsági kutatások a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben (KÉKI).

Halász, A., Gelencsér, É., Adányiné Kisbocskói, N., Batáné Vidács, I., Cserhalmi, Zs., Tömösköziné Farkas, R., Hegóczki, J., Kukolya, J., Székács, A. (2013) Biokémia 37 (2): 25-58.

 

Hőkezelés, hősokk, hőadaptáció.

Batáné Vidács, I., Tóth, A. (2012) Konzervújság, LVIV. évf. 2012/3-4. szám: 49-51.

 

Penicillium expansum és Aspergillus niger szaporodási hőmérséklet- és vízaktivitás-függésének vizsgálata, különös tekintettel a klímaváltozásra.

Csernus, O., Andrássy, É., Bata-Vidács, I., Beczner, J., Farkas, J. (2011) Élelmiszervizsgálati Közlemények 57: 209-218.

 

Hőstressz hatása a vegetatív baktérium sejtek túlélésére.

Batáné Vidács, I., Tóth, A. (2010) Élelmiszer-biztonság, VIII. évf. 2010/4. szám: 14-15.

 

Alicyclobacillus acidoterrestris I. rész – A gyümölcslevek romlását okozó baktérium ismertetése (review).

Batáné Vidács, I., Beczner, J. (2008) Ásványvíz Üdítőital Gyümölcslé - Alkoholmentes italok, IX. évf. 2008/2. szám: 32-36.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.