Batáné Dr. Vidács Ildikó
Tudományos életpálya
Központi Élelmiszeripari Kutatóintézet és jogutódjai, jelenleg NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézet
- tudományos segédmunkatárs (1993-2002)
- tudományos munkatárs (2002-2013)
- tudományos főmunkatárs (2013-tól)
Kulmbach, Németország, Húsipari Kutatóintézet
- Vendégkutató (1996, 5 hónap)
RIKILT-DLO, Waneningen, Hollandia
- Vendégkutató (1995, 6 hónap)
University of Ghent, Belgium
- Vendégkutató (1993, 3 hónap)
PhD – Az élelmiszertudományok doktora fokozat, Szent István Egyetem, Gödöllő (2002)
Kutatási területek
I. Mikroorganizmusok szelektív izolálása, tisztítása, identifikálása hagyományos és molekuláris mikrobiológiai módszerekkel;
II. Tejsavbaktériumok szénhidrát-hasznosítása és –bontása;
III. Kombinált kezelések (hőkezelés, besugárzás, NaCl, pH), technológiai stressz hatása spórás baktériumok szaporodására és túlélésére;
IV. Baktériumok hőadaptációs folyamatai.
Válogatott tudományos közlemények
Plant polysaccharide degrading enzymes system of Thermobifida cellulosilytica TB100T revealed by de novo genome project data.
Tóth, Á., Bak,a E., Luzics, Sz., Bata-Vidác,s I., Nagy, I., Bálint, B., Herczeg, R., Olasz, F., Wilk, T., Nagy, T., Kriszt, B., Nagy, I., Kukolya, J. (2016) Acta Alimentaria 45:(3) doi: Link
Epiphytic microbiota of sour cherry (Prunus cerasus) in integrated and organic growing.
Pintér, Sz., Bata-Vidács, I., Beczner, J. (2013) Acta Alimentaria 42 (4): 618-630.
Effects of environmental temperature and water activity on growth of Aspergillus niger and Penicillium expansum.
Csernus, O., Bata-Vidács, I., Farkas, J., Beczner, J. (2013) Acta Alimentaria 42 (4): 640-648.
Microbiology of plant foods and related aspects.
Beczner, J., Bata-Vidács, I. (2009) Acta Alimentaria 38 (Suppl.): 99-115.
The effect of irradiation, heat and high pressure on bacterial spores.
Beczner, J., Vidács, I., Szerdahelyi, E., Fonberg-Broczek, M. (2003) Acta Alimentaria 32 (Suppl.): 67-78.
Inactivation of Saccharomyces cerevisiae and Bacillus cereus by pulsed electric fields technology.
Cserhalmi, Zs., Vidács, I., Beczner, J., Czukor, B. (2002) Innov. Food Sci. & Emerging Technologies 3: 41-45.
Utilizing luminometry for monitoring growth of Listeria monocytogenes in its liquid or gelified monocultures and cocultures with „acid-only” Lactococcus lactis.
Farkas, J., Andrássy, É., Beczner, J., Vidács, I., Mészáros, L. (2002) Int. J. of Food Microbiol. 73: 159-170.
Nagy hidrosztatikai nyomás és a hagyományos hőkezelés hatásának vizsgálata sárgarépalevek esetében.
Király, G., Dalmadi, I., Batáné Vidács, I., Cserhalmi, Zs. (2015) Élelmiszer Tudomány és Tehnológia, LXIX. évf. 2015/ 4. szám: 9-16.
Élelmiszer-tudományi és környezetbiztonsági kutatások a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben (KÉKI).
Halász, A., Gelencsér, É., Adányiné Kisbocskói, N., Batáné Vidács, I., Cserhalmi, Zs., Tömösköziné Farkas, R., Hegóczki, J., Kukolya, J., Székács, A. (2013) Biokémia 37 (2): 25-58.
Hőkezelés, hősokk, hőadaptáció.
Batáné Vidács, I., Tóth, A. (2012) Konzervújság, LVIV. évf. 2012/3-4. szám: 49-51.
Penicillium expansum és Aspergillus niger szaporodási hőmérséklet- és vízaktivitás-függésének vizsgálata, különös tekintettel a klímaváltozásra.
Csernus, O., Andrássy, É., Bata-Vidács, I., Beczner, J., Farkas, J. (2011) Élelmiszervizsgálati Közlemények 57: 209-218.
Hőstressz hatása a vegetatív baktérium sejtek túlélésére.
Batáné Vidács, I., Tóth, A. (2010) Élelmiszer-biztonság, VIII. évf. 2010/4. szám: 14-15.
Alicyclobacillus acidoterrestris I. rész – A gyümölcslevek romlását okozó baktérium ismertetése (review).
Batáné Vidács, I., Beczner, J. (2008) Ásványvíz Üdítőital Gyümölcslé - Alkoholmentes italok, IX. évf. 2008/2. szám: 32-36.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A NAIK AKK közreműködésével zajló Erasmus+ „TOPPlant” (2020-1-AT01-KA202-078107) nemzetközi projekt nyitóülése 2020. november 18-án került megrendezésre. Az üléshez 4 ország (Szlovénia - Biotehniski center Naklo, Ausztria – biohelp GmbH, ipcenter.at GmbH, Horvátország - Sveuciliste u Zagrebu és Magyarország – Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) partnerszervezeteinek képviselői mellett az Osztrák Nemzeti Iroda képviselője is csatlakozott.