Tumordiagnosztikai felismerés és szakcikk a Frontiers in Immunology folyóiratban
2019. augusztus 23., péntek, 08:28

A NAIK AKK és az Országos Onkológiai Intézet munkatársai közötti együttműködés új tumordiagnosztikai innovatív stratégia kidolgozásában.

Növényvédőszer-hatóanyagok és -készítmények karcinogenitásvizsgálatai révén intézetünk is közreműködött az Országos Onkológiai Intézet most zárult kutatásában rákos megbetegedések biomarkereinek azonosítására irányuló innovatív stratégia kidolgozásában rákos sejtek membránjában található szerkezeti elemek meghatározására. A vizsgálatok arra a meglepő felismerésre vezettek, hogy a szervezet védekezési mechanizmusának részeként a rákos sejtekbe infiltrálódó immunsejtek a tumoros sejtekre jellemző membránösszetevőkre specifikus antitesteket termelnek, s ezzel a tumor-mikrokörnyezetben potenciális tumorellenes és immunológiai szabályozási mechanizmust szolgálnak. (Az ábrán a tumormarkerek rákos sejtekben bekövetkező termelődésének immunhisztokémiai képe látható.) Az eredmények nemcsak rákdiagnosztikai módszer kialakítását teszik lehetővé, de az immunsejtek és a tumor közötti kétirányú szabályozási mechanizmus megismerése akár új, innovatív rákkezelési stratégia kifejlesztéséhez is elvezethet.

A munka eredményeiről a Frontiers in Immunology folyóiratban (IF: 6,716) számoltunk be. A cikk elérhetősége: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00650/full

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.