Nemzetközi konferencia az RNS-interferencián alapuló növényvédő szerekről és szakcikk a Frontiers in Plant Science folyóiratban
2020. május 29., péntek, 08:44

A NAIK AKK részvétele az RNS-interferencián alapuló növényvédő szerek kockázatelemzéséről az OECD által szervezett konferencián és az ottani megbeszéléseket ismertető közleményben a rangos a Frontiers in Plant Science folyóiratban.

Az OECD szervezésében nemzetközi konferenciára került sor 2019. április 10-12-én Párizsban a külső alkalmazású növényvédő szerként felhasználásra javasolt, RNS-interferencián (RNSi) alapuló, kettős szálú RNS-molekulák (dsRNS) és az ezeket tartalmazó növényvédőszer-termékek jelenlegi helyzetéről és jövőbeli szabályozásáról. A rendezvényen, melynek egyik fő célkitűzése az RNAi-alapú növényvédő szerek környezeti kockázatelemzése volt, intézetünk munkatársa is részt vett.

Az RNSi olyan, úgynevezett RNS-csendesítési biológiai folyamat, amelyben dsRNS-molekulákból képződő kis interferáló RNS-molekulák (siRNS) gátló hatást gyakorolnak az adott szervezetben zajló génexpressziós folyamtokra, s végső soron egyes fehérjék bioszintézisére. A folyamat a valódi sejtmaggal rendelkező sejtekből álló szervezetek dsRNS-tartalmú vírusok elleni védekezési mechanizmusának része, amely arra is alkalmazható, hogy a szervezetbe bevitt – megfelelő bázisszekvenciájú – dsRNS-molekulákkal megakadályozzuk bizonyos célzott fehérjék termelődését. Tekintettel az RNSi magas specifitására, a módszer szelektív kártevőirtásra is lehetőséget kínál, amelynek alkalmazását kezdetben géntechnológiai úton módosított (GM) mezőgazdasági haszonnövényekben kezdték vizsgálni, de az utóbbi időben azon technika lehetősége is felmerült, amelyben dsRNS-molekulákat – a kémiai növényvédő szerekhez hasonlóan – a kultúrnövényre permetezve alkalmaznák.

Az új technológia lehetőségének értékelésekor nemcsak a célzott növényélettani hatást szükséges felmérni, de fel kell tárni a dsRNS-molekulák környezeti sorsát, a nem célzott szervezetekre gyakorolt hatásokat, s el szükséges végezni a technológia környezetre és az emberi egészségre gyakorolt kockázatainak értékelését. Erre vállalkozott az OECD-konferencia és az azt követő szakcikk, amely – intézetünk közreműködésével – a rangos Frontiers in Plant Science folyóiratban (IF: 4,402) jelent meg.
A cikk elérhetősége: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2020.00740/full

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.