Nemzetközi együttműködés a török növényvédelmi hatósággal
2018. március 2., péntek, 12:57

A NAIK AKK részt vesz az Európai Unió környezetkímélő növényvédelmi gyakorlatának meghonosításában Törökországban. A munkára az Erasmus+ program „ProtectLife” nemzetközi projektje teremt lehetőséget.

Az EU Erasmus+ program projektjében (ProtectLife, 2017-1-TR01-KA202-045641) a NAIK AKK – a lengyel Kertészeti Kutatóintézet (InHort) és a román Mezőgazdaság- és Állatorvos-tudományi Egyetem (USAMV) partnerek mellett – közreműködik abban, hogy elősegítse az EU környezetkímélő növényvédelmi gyakorlatának meghonosítását Törökországban.

A projekt elsődleges célkitűzése az, hogy eredeti ún. "legjobb kezelési eljárásokat" dolgozzon ki a pontszerű növényvédő szeres vízszennyezések megelőzésére, másodlagos célkitűzése pedig az, hogy fejlessze a mezőgazdasági technológusok ez irányú szaktudását. A projekt elősegíti, hogy ez Európai Unióban már megvalósított hasonló gyakorlati és fenntarthatósági oktatási projektek tudásanyaga a török mezőgazdászokhoz is eljusson a megfelelő nemzeti igénypontok szerint, a török konzorciumvezető Központi Növényvédelmi Kutatóintézet egész Törökországra kiterjedő gyakorlatba helyezése mellett. Fontos hazai vonatkozása, hogy munkájába integrálja a hazai Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv célkitűzéseit.

A projektindító konzorciumi ülésre 2018. február 27-28-án Ankarában került sor, ahol a projektben résztvevő felek együttműködési szerződést írtak alá. A projekt honlapjának elérhetősége:
https://www.protectlifeproject.com/about

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.