Munkatársunk elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat
2018. július 5., csütörtök, 14:37

A NAIK AKK Környezeti és Alkalmazott Mikrobiológia Osztályán tudományos munkatársként dolgozó Tóth Ákos elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

A NAIK AKK Környezeti és Alkalmazott Mikrobiológia Osztályán tudományos munkatársként dolgozó Tóth Ákos elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az 1997-ben a Kormány és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezésére alapított rangos kutatási ösztöndíj a doktori fokozattal rendelkező fiatal kutatók támogatásáért jött létre. Az ösztöndíjakat az MTA köztestületi keretein belül szervezett, független szakmai kuratórium ítéli oda, nyilvános [pályázati rendszerben] (https://mta.hu/bolyai-osztondij).

Munkatársunk 3 évre nyerte meg a támogatást „Új, lignocellulóz-bontó baktériumok izolálása és jellemzése” című pályázatával. Tóth Ákos munkája során olyan baktériumok izolálását és vizsgálatát tervezi, amelyek a nehezen hasznosítható és több iparágban melléktermékként keletkező, nagy lignocellulóz-tartalmú növényi biomassza felhasználását segíti. A kutatási program integráns részét képezi a lignocellulóz-bontás genomikai és enzimatikai hátterének vizsgálata is, tervezett eredményei révén hatékony lignocellulóz-bontó törzsgyűjtemény alakítható ki, esetlegesen eddig nem leírt baktériumtaxonok részvételével. A kapott eredmények remélhetően számos ipari alkalmazás (talajoltás, takarmányozás, élelmiszeripari eljárások) alapja lehet.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.