Kiváló minősítéssel zárult az intézet OTKA alapkutatási projektje
2018. június 15., péntek, 08:56

A NAIK AKK kiemelkedő sikerrel és nemzetközi visszhanggal zárta „Állatgyógyászati és mezőgazdasági felületaktív anyagok mechanizmusfüggő teratogén, hormonmoduláns és egyéb toxikus hatásai” című projektjét (OTKA K 109865).

(fotó: New Eastern Outlook)

Napjaink jelentős toxikológiai felismerése, hogy az egyes növényvédelmi készítményekben alkalmazott segédanyagok sajnos korántsem minden esetben tekinthetők hatás nélküli, inert összetevőknek. Ezek a vegyületek, ugyan a készítményekben alkalmazott hatóanyagok főhatásával azonos hatást valóban nem fejtenek ki, ugyanúgy okozhatnak nem várt mellékhatásokat, mint a hatóanyagok. Az intézet által 2013-ban elnyert, „Állatgyógyászati és mezőgazdasági felületaktív anyagok mechanizmusfüggő teratogén, hormonmoduláns és egyéb toxikus hatásai” című OTKA pályázat (azonosító: OTKA K 109865) – rövid futamidő-hosszabbítás után – 2017. december 31-én zárult. A projektben kiterjedt vizsgálatokban elemeztük az állatgyógyászati és növényvédelmi készítményekben használt felületaktív anyagokat, s ezek némelyikének jelentős mértékű kedvezőtlen mellékhatásait azonosítottuk. Kiemelkedő eredmény a glyphosate gyomirtószer-hatóanyag egyes készítményeiben alkalmazott polietoxilált faggyúamin (POEA) esete, melynek vizsgálatában elért eredményeink hozzájárultak ahhoz is, hogy a formázó szert az Európai Únió Tanácsa EU-szintű visszavonásra javasolta, melyet hazánk a tagországokon belül az elsők között foganatosított is. A POEA citotoxikus hatásait bemutató eredményeinket a Global Research és a New Eastern Outlook folyóiratok is kiemelték (https://journal-neo.org/2017/08/30/monsanto-it-ain-t-glyphosate-it-s-the-additives).

Vizsgálataink emellett további állatgyógyászati és növényvédőszer-készítményekben mutatta ki az adalékanyagok mellékhatásait különféle ökotoxikológiai értékelésekben, így az OECD-szabvány szerinti biotesztekben nagy vízibolha (Daphnia magna) és zebradánió (Danio rerio) indikátorszervezeteken. A munka sikerét mutatja, hogy az OTKA hivatalos értékelése a projektet maximális pontszámmal „kiváló” eredményűnek minősítette.

 

A hivatalos értékelés megtekinthető itt: 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.